Vichyssoise

Een Franse klassieker. Fransen verklaren je voor gek als je dit niet koud serveert, maar stiekem is het warm ook heel lekker. Als je de soep koud serveert is het aan te raden om deze een dag van tevoren te maken, dit geeft de soep meer smaak.

vichisoisse

Ingrediënten

Voor vier voorgerechten of twee hoofdgerechten:

  • 4 eetlepels boter.
  • 8 preien, alleen de witte stukken.
  • 2 aardappels van gemiddelde grootte.
  • 0,5 liter kippenbouillon.
  • 250 ml verse slagroom.
  • Paar takjes bieslook.
  • Nootmuskaat.

Bereiding

  1. Was en snijd de witte stukken van de preien in dunne reepjes. Gebruik de groene stukken voor een quiche of omeletten. 
  2. Verhit de boter in een grote pan. 
  3. Fruit de prei 5 minuten aan, zorg dat deze niet bruin wordt. Dit komt de kleur van de soep en de zachte smaak niet ten goede.
  4. Snijd de aardappels in kleine blokjes en gooi deze na 5 minuten bij de prei.
  5. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 30 minuten sudderen.
  6. Pureer de soep nu glad met een staafmixer of in een keukenmachine. 
  7. Giet de gepureerde soep terug in de pan. Giet hier de slagroom bij. Rasp er nootmuskaat naar wens over en breng op smaak met peper en zout.
  8. Roer alles en kook nog 5 minuten.
  9. Als je de soep koud eet kan je deze in een schaal in een ijsbad af laten koelen. Warm is de soep ook heerlijk. 
  10. Serveer met fijngesneden dille over de soep heen. 

Gemakkelijk én lekker eten?

Wanneer je wel van koken houdt, maar te weinig tijd hebt om recepten uit te zoeken en boodschappen te doen is de maaltijdbox een uitkomst.

Stel zelf je ideale maaltijdbox samen door te kiezen uit aantal personen, aantal dagen en dieetvoorkeuren. Super makkelijk én lekker!