Of je koolhydraatarm eet vanwege een voorgeschreven dieet, wilt afvallen of je simpelweg beter voelt bij dit dieet, de vraag ‘is hummus koolhydraatarm?’ zal ongetwijfeld in je opkomen. In dit artikel lees je meer over de voedingswaarden van hummus/kikkererwten en beantwoorden we de vraag.

Wat is koolhydraatarm eten?
Een koolhydraatarm dieet draait om het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van de inname van eiwitten en gezonde vetten. Koolhydraten zijn in grote mate te vinden in voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst, aardappelen, en zoetigheden.
Door het aantal koolhydraten te beperken, schakelt het lichaam over op het verbranden van vet als primaire energiebron, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen.
Er zijn verschillende niveaus van koolhydraatarme diëten, variërend van zeer streng (ketogeen dieet) tot gematigd koolhydraatarm. Een gematigd koolhydraatarm dieet kan bijvoorbeeld tussen de 50 en 150 gram koolhydraten per dag bevatten, afhankelijk van individuele doelen en behoeften.
Past Hummus in een Koolhydraatarm Dieet?
Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst kijken naar de ingrediënten van hummus. Over het algemeen bestaat deze dip uit gekookte kikkererwten, tahin (sesampasta) en citroensap.
Een typische portie hummus (ongeveer 2 eetlepels of 30 gram) bevat ongeveer 4-5 gram koolhydraten. Hiervan is een deel vezel, wat de netto koolhydraten verlaagt. Netto koolhydraten zijn de koolhydraten die je lichaam daadwerkelijk opneemt, en deze bereken je door de vezels af te trekken van het totale aantal koolhydraten. Hummus bevat dus rond de 3-4 gram netto koolhydraten per portie.
Hoewel dit niet extreem laag is, past het wel binnen de marge van een gematigd koolhydraatarm dieet, mits met mate geconsumeerd. Hier zijn enkele tips om hummus koolhydraatarm in je dieet te integreren:
- Maak je eigen hummus: wanneer je hummus in de supermarkt koopt, weet je niet precies wat hierin zit. Wanneer je zelf hummus maakt weet je precies wat je binnenkrijgt. Gebruik dit eenvoudige recept voor hummus.
- Gebruik extra olijfolie: door een deel van de kikkererwten in je hummus te vervangen door olijfolie krijg je minder koolhydraten binnen en meer gezonde vetten. Daarnaast maakt dit de hummus extra smeuïg.
- Portiegrootte in de gaten houden: Een kleine portie hummus kan een heerlijke aanvulling zijn op een koolhydraatarm dieet, zonder dat het je koolhydraatinname significant verhoogt.
- Gebruik als dip met groente: Combineer hummus met koolhydraatarme groenten zoals komkommer, selderij, en paprika in plaats van met brood of crackers.
Hummus voor een koolhydraatarm dieet
Hoewel hummus niet per se koolhydraatarm is, past het wel in beperkte mate in een gematigd koolhydraatarm dieet. Door op de portiegrootte te letten en hummus te combineren met koolhydraatarme groenten, kun je nog steeds genieten van deze heerlijke spread zonder je dieetdoelen in gevaar te brengen.